Hoe kan je je hond leren traplopen

Hoe kan je je hond leren traplopen

De trap op en af lopen het lijkt voor ons iets vanzelfsprekends maar honden moet dit echt leren

De trap op of aflopen. We doen het waarschijnlijk meerdere keren per dag zonder er verder bij na te denken. Het gaat eigenlijk vanzelf. Dat geld natuurlijk niet voor kleine kinderen of voor een kleine puppy. Het jonge hondje moet dit zichzelf nog aanleren. Uiteraard met hulp van zijn baasje. Maar hoe pak je dat nu het beste aan. Hoe leer je het honden traplopen?

Wanneer begin je met je puppy te oefenen met het trap lopen

Je moet echt weten dat ieder hond anders is en dat het ook nog uitmaakt van wat voor ras je puppy afkomstig is. Heb je een kleine Chihuahua die heeft het waarschijnlijk een stuk moeilijker met de trap op en aflopen dan bijvoorbeeld een Golden retriever. Een Chihuahua leert overigens pas echt goed lopen op de trap als deze bijna de volwassen leeftijd heeft bereikt of anders gezegd als het dier volgroeid is. Voor de meeste hondenrassen geldt dat met je een puppy vanaf de leeftijd van acht weken al kunt gaan oefenen met het op de trap lopen. Begin eerst met het omhoog lopen. Naar beneden lopen vinden de meeste honden de eerste keren best eng. Je wil ook niet dat je puppy daardoor van de trap valt met alle gevolgen van dien. Leer en oefen dus eerst met het omhoog lopen. De trap af lopen komt in een later stadium wel.

Op welke manier kun je je puppy of jong hondje leren traplopen?

Het komt soms ook voor dat je puppy het op een gegeven moment het uit zichzelf gaat proberen of dat de moederhond en zijn broers of zusjes uit hetzelfde nest het voor gaan doen. Het hondje ziet dat en gaat het voorbeeld volgen. Het is ook heel goed mogelijk dat de puppy jouw gaat volgen als je de trap oploopt. Mocht dit allemaal niet het geval zijn dan moet je je kleine lieve huisvriend een beetje aanmoedigen. Doe het voor en moedig het beestje aan bij iedere trede die het hondje neemt laat heel duidelijk merken hoe trots je op je viervoeter bent. Mocht het hondje niet volgen loop dan een beetje van het dier vandaan en kijk achterom en blijf de pup aanmoedigen. Mocht het jonge hondje niet begrijpen wat er van hem verlangt word, Zet dan het hondje op de volgende trede van de trap en blijf het beestje heel enthousiast aanmoedigen. Begin met kleine stapjes en het liefst op een trapje met maar een paar treden.

Een traktatie wil ook nog weleens helpen.traplopen honden

Het is ook goed mogelijk dat het toch (ondanks dat je al wat pogingen hebt gedaan met de hond) nog niet zo wil lukken. Soms wil een lekker hondenkoekje of snack ook nog weleens helpen. Blijf je pup aanmoedigen en probeer hem of haar zover te krijgen dat deze over het randje heen kijkt. Daar ligt de traktatie en die leg je zo neer dat de pup er alleen bij kan als ze echt op de volgende trede klimt en gaat staan. Blijf er ondertussen bij staan en moedig het dier aan om over de volgende rand heen te kijken waar het volgende hondenkoekje of snack voor het hondje ligt te wachten.

Een volwassen of een andere jonge soortgenoot het voorbeeld laten geven

Er is nog een manier die je puppy kan helpen bij het oefenen en leren traplopen. Dat is namelijk een volwassen hond of een andere pup die het al geleerd heeft het voorbeeld laten geven. Door dat de pup zijn soortgenoot de trap op ziet klimmen, wil het jonge hondje de soortgenoot in de meeste gevallen heel graag volgen.

Belangrijke punten die je moet onthouden bij het oefenen van de trap omhoog lopen met je puppy

Het is echt flink oefenen en leren om de trap op te lopen is voor een puppy ook best wel vermoeiend. Daarom is het belangrijk dat je dit iedere keer maar een paar minuten met het jonge hondje blijft oefenen. Anders vraag je teveel van het jonge beestje en raakt het echt overbelast of oververmoeid. Het is ook heel belangrijk dat er altijd iemand bij is als het jonge hondje gaat oefenen op de trap. Om te voorkomen dat het dier toch gaat oefenen op de trap zonder dat iemand het ziet is het wel van belang dat je de trap voor de pup kunt afsluiten. Een traphekje is daar een goede oplossing voor of zet iets anders voor het trapgat zodat de pup er niet bij kan. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je de pup blijft aanmoedigen. Bij iedere stap of ieder keer dat het hondje weer een trede verder omhoog klimt prijs hem of haar dan en geef ook een beloning dat kan ook in de vorm van een hondenkoekje of snackje.

Handboek voor Honden

“Ontdek Hoe Jij Je Hond Bijna Direct Verandert In Een Lieve En Gehoorzame Hond…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *