Hoe moet je omgaan met een hond die niet geborsteld wil worden?

Hoe moet je omgaan met een hond die niet geborsteld wil worden?

Kammen van je hond: worstelen of borstelen?

De meeste honden zijn er gek op om geborsteld en verzorgd te worden omdat ze dan veel aandacht van je krijgen. Daarbij zien de vacht en huid er na het kammen beter en schoner uit. Er zijn honden die het verzorgen van de vacht eigenlijk niet leuk vinden maar het tolereren. Erger wordt het wanneer je een huisdier hebt die er een hekel aan heeft en er alles aan zal doen om je dwars te liggen. En dat kan een serieus probleem worden als het een keffer is waarvan de vacht regelmatig verzorgd móét worden zoals de vacht van een Afghaanse windhond.

Een hond die er een hekel aan heeft om geborsteld te worden heeft er misschien slechte ervaringen mee gehad. Wanneer je negatieve reacties merkt bij je huisdier ga dan terug naar de basis. Behandel het dier alsof het de eerste keer is dat je hem gaat borstelen. Doe het voorzichtig en zorg ervoor dat het een positieve ervaring is.
In dit artikel vertellen we je meer over dit onderwerp en geven we tips.

Bijna altijd ligt de oorzaak van de afkeer voor het geborsteld worden bij het te hard en ongecontroleerd kammen. Gehaast klitten uit de vacht kammen zorgt voor pijn. En je huisdier vergeet zulke ervaringen niet gauw. Onderzoek eens hoe je huisdier reageert op een kam of borstel. Wordt hij bang of gaat hij zelfs grommen?
Vraag eens aan de dierenarts of je huisdier misschien een allergie heeft of gevoelig is en vraag of borstelen misschien een onprettige sensatie teweeg kan brengen. Het kan veel verklaren. De vacht laten knippen en opnieuw beginnen is het beste om het vertrouwen van het dier weer te winnen.

Kies voor een borstel die er anders uit ziet

Koop nieuwe en zachtere borstels en kammen die er ook nog eens anders uitzien. De negatieve associaties met de oude borstels zijn dan weg. Koop verschillende borstels die geschikt zijn voor de verschillende haarlengtes. En laat je huisdier eerst een tijdje snuffelen aan het nieuwe gereedschap, geef hem daar tijd voor. Ga niet direct aan de slag en geef je huisdier tijd om te wennen. Hij zal er vertrouwd mee raken en merken dat het geen bedreigende voorwerpen zijn die hem pijn zullen gaan doen.
Een en ander hangt ook af van welk soort hond je hebt. Je hebt honden in allerlei soorten en maten maar ook persoonlijkheden. Sommigen moet je in bedwang houden tijdens het kammen en met anderen kun je speelser omgaan. Of hou je borstel bij de hand: in plaats van een verplichte borstelsessie te houden smeer je het uit over langere tijd wanneer de gelegenheid zich voordoet.Belangrijk is het om zelf rustig te blijven. Je huisdier pikt je emoties moeiteloos op en zal zich ernaar gedragen. Wanneer je zelf gefrustreerd bent zal je huisdier op zijn minst onrustig zijn. Praat op een geruststellende manier tegen je trouwe viervoeter en hij zal welwillender zijn.

Wanneer je begint met kammen aai je viervoeter dan eerst met je hand, om direct daarna dezelfde plek zacht te kammen, dus één om één. Gebruik een lichte druk die je, naarmate je je door de vacht omlaag werkt, langzaam iets opvoert. Zeer zeker niets overhaast doen want anders is al je harde werk qua winnen van vertrouwen voor niets geweest.
Accepteer dat je, zeker in het begin, niet de hele vacht van je hond kunt behandelen. Hou de sessies kort zodat hij kan wennen aan het proces. Zodra je merkt dat je viervoeter het borstelen vervelend begint vinden stop er dan mee en beloon hem.

Hoe dan ook, het is geen optie om je huisdier binnen een korte tijd aan het kammen te laten wennen. Besef dat het tijd gaat kosten en dat het een uitdaging wordt om iets waar Bello een hekel aan heeft om te buigen in iets leuks.
Om in hondentermen te blijven: je zal er een hele kluif aan hebben.

Handboek voor Honden

“Ontdek Hoe Jij Je Hond Bijna Direct Verandert In Een Lieve En Gehoorzame Hond…”

2 gedachten over “Hoe moet je omgaan met een hond die niet geborsteld wil worden?

  1. Mijn hond is doodsbang voor vreemd dingen, of het nu om de borstel gaat of een water om z’n ogen schoon te maken, ik heb al allerlei borstels en manieren geprobeerd maar tot dusver geen resultaat geboekt, hij is nu een half jaar oud

    1. mijn hondje precise de zelfde ook de tuigje mag je niet aan raken ik heb haar van anderen vrouw overgenomen maar zij is best ern moeilijke hondje hoor maar ook heel lief ,ik weet niet hoe ik moet mee onga ????????????????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *