Waarom zijn sommige honden ‘Schoothondjes’?

Waarom zijn sommige honden ‘Schoothondjes’?

 
Een hond is voor veel mensen een echt maatje. Een hond hoort echt bij het gezin. Het is nooit stil in huis en hij of zij is altijd blij als je thuis komt. Bovendien kun je lekker met hem knuffelen, super leuk!

Ras

Als je eenmaal besloten hebt dat je een hond wilt hebben, moet je goed nadenken over het ras was je wilde hebben. Kijk niet alleen naar het uiterlijk van een hond, maar vooral naar het karakter. Elk ras heeft zijn eigen kenmerken en karaktertrekken. Het ras moet echt bij jou en jouw gezin passen. Als je een grote hond kiest, dan moet je daar de ruimte voor hebben. Kleine schoothondjes kunnen ook in een appartement of klein huis wonen. Zij hebben tenslotte minder beweging nodig. Vaak zijn kleine hondjes wel feller, dat is hun karakter. Sommige grote hondenrassen zijn echte kindervrienden, andere grote hondenrassen zijn echte waakhonden, deze zijn minder geschikt als je (kleine) kinderen hebt. Zo zijn er dus heel veel verschillende karaktereigenschappen van een hond, dit verschilt per ras. Je moet dus goed nadenken wat er bij jou en jouw gezin past. Als je het juiste ras kiest, zullen jullie heel lang heel veel plezier met elkaar hebben.

Karakter en verzorging

Kleine hondjes staan bekend om hun vriendelijke en felle persoonlijkheid. Vaak zijn zij dol op spelen, ze hebben ontzettend veel energie. Dus apporteren is vaak een grote hobby, daar maak je hen erg blij mee. Ook houden kleine hondjes van aandacht en knuffelen. Grote honden houden daar natuurlijk ook van, maar kleine hondjes staan hier om bekend. Ze worden niet voor niets schoothondjes genoemd, ze liggen graag op schoot bij jou, zodat ze alle aandacht kunnen krijgen. Het is heel verleidelijk om hen lekker te verwennen, maar pas wel op dat ze niet te verwend worden, want dan kunnen ze het gevoel krijgen dat ze te hoog in rang staan en dan kunnen ze soms minder vriendelijk worden. Een hond blijft een hond, hoe groot of klein hij ook is. Maar je mag hem natuurlijk altijd (met mate) verwennen.
Honden moeten natuurlijk ook goed verzorgd worden. Dit kost soms veel tijd. Als je een ras kiest met lange haren (bijvoorbeeld een Yorkshire terrier) dan moet je zijn of haar haren elke dag kammen. Het is belangrijk dat je dit vanaf dag een gelijk doet, zodat je puppy hier gelijk aan went. Als hij of zij hier eenmaal aan gewend is, vindt hij of zij dit alleen maar fijn. Ook moet een hond af en toe gewassen worden, niet alle honden houden van water, dus het is belangrijk om dit ook vanaf kleins af aan te doen. En uiteraard moet een hond ook meerdere keren per dag uitgelaten worden. Een grote hond wil vaak lekker kunnen rennen, dus dan is het fijn als je in de buurt een bos hebt of groot veld waar hij of zij even lekker los kan rennen. Kleine hondjes hebben vaak al genoeg aan een blokje wandelen in de woonwijk.

 

Goede fokker

Als je eenmaal weet welk ras hondje je wilt hebben, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede fokker. Dit is erg belangrijk, omdat je zo de meeste kans hebt op een gezonde hond en mocht er toch iets niet goed zijn, dan kan je altijd terugvallen op de fokker. Hij weet tenslotte wat wel of niet goed is en wat je eventueel kunt doen. Als een puppy toch echt, om wat voor reden dan ook, niet gezond blijkt te zijn, dan zal een goede fokker het hondje terugnemen of de kosten van de dierenarts voor jou (gedeeltelijk) betalen. Vaak is er een wachtlijst bij een goede fokker. Dus als je weet welk ras hondje je wilt hebben, moet je nog wel even geduld hebben totdat je je hondje op kunt halen. Een goede fokker zal ook niet na 6 of 7 weken zeggen dat je je hondje op mag halen, hij bekijkt dit per hondje en bespreekt dit met zijn dierenarts. Als het hondje groot en sterk genoeg is, mag je hem ophalen en mee naar huis nemen.

Mee naar huis

Als je je puppy mee naar huis neemt, zal hij of zij even moeten wennen. Hij of zij is opeens alleen, zonder zijn moeder en broertjes en zusjes. Veel hondjes janken de eerste nacht flink. Als je in het nest een doek legt, dan zit de geur van het nest aan die doek. Als je die doek dan mee naar huis neemt en in het mandje van je puppy legt, dan is dat een vertrouwde geur voor jouw hondje. Dit geeft sommige hondjes wat rust. Ook is het belangrijk om een puppycursus te gaan volgen. Op deze manier leren jullie allebei veel dingen. Van een goede puppycursus hebben jullie de rest van jullie tijd samen alleen maar profijt. Veel plezier samen!

Handboek voor Honden

“Ontdek Hoe Jij Je Hond Bijna Direct Verandert In Een Lieve En Gehoorzame Hond…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *