10 tips voor de juiste hondentondeuse

10 tips voor de juiste hondentondeuse

#1 Wat voor vacht heeft je hond

Voordat je op zoek gaat naar een goede tondeuse voor je hond is het goed eerst te onderzoeken wat voor vacht je hond heeft. Eigenlijk is dat vrij makkelijk. Kun je de hond makkelijk kammen met een hele fijne kam dan heb je een hond met een makkelijke vacht. Heeft je hond een onder vacht of vilt dan wordt het al een stuk moeilijker en heb je al wat professioneler materiaal nodig. Heeft je hond snel last van klitten? Dan heb je ook een professionelere tondeuse nodig waarvan je de scheerkoppen kunt verwisselen.

#2 Wat voor verschillende tondeuses zijn er

Hoewel het doel van elke tondeuse automatisch knippen van haren is, zijn er toch enorme verschillen. Om te beginnen heb je tondeuses met een snoer en tondeuses op accu. Daarnaast heb trimmers en echte hondentondeuses. Maar ook goedkope budget tondeuses en duurdere professionele tondeuses. Tondeuses waarvan je de scheerkoppen kunt verwisselen zodat je de juiste scheerkop voor het type vacht kunt gebruiken.

#3 Een trimmer of tondeuse

    • Een trimmer is een lichte machine met een fijne scheerkop welke meestal werkt op accu maar soms ook met snoer. De scheerkoppen van een trimmer kunnen meestal niet vervangen worden door een andere variant. Een trimmer is geschikt voor het toiletteren van de oren, het hoofd etc. Overall waar de piekharen mogen worden weggeschoren.
    • Een tondeuse is een grotere machine waarmee je wel de hele hond kunt scheren. De beste hondentondeuses hebben een wisselsysteem voor de scheermessen zodat je er alle kanten mee uit kunt. Bijvoorbeeld speciale grove messen (skiptooth scheerkoppen) voor dikke vachten. Of een trim-mes voor het toiletteerwerk. Een tondeuse heeft ook een sterkere motor dan een trimmer en kan daarom beter de zwaardere vachten scheren.

#4 Op accu of met snoer

Trimmers en tondeuses worden vaak geleverd met snoer of met een accu. Een trimmertje kun je prima op accu kopen. Een trimmer hoeft niet heel zwaar werk te doen en wordt meestal maar kort gebruikt.  Wil je een hond helemaal scheren met een Accutondeuse dan zit je al snel in het duurdere segment. De meeste merken hebben van hun populairste hondentondeuse op snoer ook een accuvariant. Vaak zijn deze wel een keer zo duur. Je hebt meerdere accu’s nodig wil je een complete hond achter elkaar willen scheren. Meestal is de capaciteit ongeveer een uur. Maar een hond scheren duurt wel vaak iets langer. Ons advies is indien mogelijk een snoertondeuse te gebruiken.

#5 De beste merken

Er zijn heel veel verschillende merken tondeuses waarvan de ene helft puur rommel is en de andere helft van professionele kwaliteit. Andis, Oster, Aesculap, Heiniger, Moser, Wahl en Laube zijn absoluut topmerken welke vaak al meer dan 40 jaar tondeuses voor dieren produceren.  Alle andere merken, vaak eigen merken is gewoon pure rommel. Allemaal massaproductie uit China waar van bij elkaar geraapte onderdelen tondeuses geassembleerd worden. Vaak is het goedkoop = duurkoop, geen garanties, onderdelen of service. De bekende merken hebben modellen voor elke behoefte, dus waarom je laten verleiden door een actie van de Lidl, Aldi of de Action.

#6 Goedkoop is vaak duurkoop en ergernis

De massaproductie uit het verre oosten zorgt er voor dat we in de wereld een grote afvalberg produceren.  In China zijn maar weinig echte fabrieken die een compleet product maken. De ene fabriek maakt motoren en de andere een tandwiel en weer een andere een mes. Het zijn voornamelijk de assemblage bedrijven die her en der de goedkoopste onderdelen inkopen en dat aan elkaar knutselen in de vorm van een tondeuse. Trap er gewoon niet in. Een hondentondeuse van nog geen twee tientjes is echt niet geschikt om een hond te scheren, hoogstens een paar piekhaartjes.

#7 Kies voor de beste service achteraf

Waar koop je een auto? Koop je die bij de autodealer of koop je die bij de supermarkt op de hoek. Wie heeft er meer verstand van die auto, de autoverkoper of de caissière bij de supermarkt. En waar verwacht je beter terecht te kunnen bij eventuele problemen achteraf? Precies bij de automonteur van de dealer en niet bij de slager van de supermarkt. Denk hier ook over na wanneer je een professionele hondentondeuse gaat kopen. Koop deze bij de specialist die je er alles over kan vertellen en je nooit met rommel op zal zadelen. Want ook deze specialist voelt zich verantwoordelijk voor zijn product en zijn klant.

#8 Verschillende scheerkoppen voor elk type vacht en behoefte

Geen enkele hond is hetzelfde, niet qua uiterlijk of gedrag, maar zeker ook niet de structuur van de vacht. En daarom is het verstandig om een tondeuse te kopen met de mogelijkheid om verschillende scheerkoppen te gebruiken. Een Labradoodle heeft bijvoorbeeld een hele dikke vacht. Die scheer je niet met een heel fijn mes. Het is dan ook fijn als je er een grover mes op kan zetten die wel makkelijk door de vacht kamt.

#9 Welk onderhoud heeft een tondeuse nodig

Veel tondeuses voor honden zijn redelijk onderhoudsarm. Daar bedoelen we mee dat je aan het motortje weinig hoeft te doen. Daarentegen vergen de scheermessen wel de nodige aandacht. Dit zijn namelijk twee metalen delen die razendsnel over elkaar heen wrijven. Als de scheermessen niet met regelmaat gesmeerd worden raken ze heel snel overhit en bot. Om de vijf minuten de messen smeren is dus van enorm belang voor het behoud en het scheergemak. Ook na gebruik de messen goed invetten om roesten te voorkomen. De tondeuse altijd op een droge plaats bewaren. Condens in de koffer is funest voor de machine.

#10 Koop je tondeuse bij specialist.

Een specialist heeft er echt verstand van. Heeft antwoord op al je vragen en levert een sublieme service voor-, tijdens- en na de aankoop.

Handboek voor Honden

“Ontdek Hoe Jij Je Hond Bijna Direct Verandert In Een Lieve En Gehoorzame Hond…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *