Manieren om het gebit van je hond schoon te maken waar je hond blij van wordt

Manieren om het gebit van je hond schoon te maken waar je hond blij van wordt

Waar heel veel hondeneigenaren niet bij stil staan, is het feit dat het gebit van hun trouwe viervoeter ook onderhouden moet worden.Bijna driekwart van de honden in Nederland heeft gebitsproblemen die eigenlijk op een vrij eenvoudige manier voorkomen hadden kunnen worden.

Een gezond gebit is, net als bij ons, heel belangrijk voor je huisdier.Als er tandplak en tandsteen ontstaat die niet regelmatig verwijderd wordt, kunnen er grote problemen ontstaan. Tandplak die meer dan 24 uur blijft zitten op de tanden, zal “verstenen” en tandsteen worden.Dit proces is bij mens en dier gelijk.Doordat de tandplak en tandsteen het gebit aantast, kan dit in het ergste geval ontstekingen gaan geven of de tanden en kiezen doen laten uitvallen. Dan is alleen nog een ingreep onder narcose mogelijk om de problemen op te lossen. Rigoureus en het had voorkomen kunnen worden.Naast het eventueel kwijtraken van tanden en kiezen is een tweede gevolg van een slechte gebitsverzorging dat de bacteriën uit de mond op andere plekken in het lichaam ontstekingen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan ontstekingen bij de oren, aan hartkleppen, de lever of de nieren.

Nu kun je er voor kiezen om 1 a 2 keer per jaar naar de dierenarts te gaan en het gebit onder algehele verdoving te laten reinigen. Een vrij dure aangelegenheid en er zitten nogal wat risico’s aan verbonden.
Als je dagelijks de tanden zou poetsen met een speciale hondentandpasta en hondentandenborstel dan hou je het gebit optimaal schoon,maar de meeste honden zijn hier geen fan van.

Hieronder een aantal tips om op een diervriendelijke manier het gebit te verzorgen zonder dat je hond met hangende oren en de staart tussen de benen er vandoor gaat als je met de gebitsverzorging aan de slag wilt gaan.

Gebitsspray

Er is een gebitsspray op de markt die helpt bij het verminderen en voorkomen van tandplak.Tevens pakt het de bacterien aan die voor een slechte adem kunnen zorgen.
Door de lip omhoog te duwen en de spray gelijksmatig over de tanden en kiezen te sprayen verzorg je niet alleen het gebit, maar zorgt het ook nog eens voor een frisse adem.
Door een pup al vroeg aan een gebitsspray te laten wennen, zal dit een eenvoudige dagelijkse handeling gaan worden.

Gezonde voeding

Door honden goed uitgebalanceerde voeding te geven, kunnen gebitsproblemen verminderd worden. Door goede kwaliteit droge brokken te voeren, zorgen de brokken ervoor dat ze tijdens het kauwen langs de tanden en kiezen schuren en zo de tandplak er als het ware vanaf schrapen. Zogenaamd nat- of blikvoer plakt veel meer aan de tanden en zal moeilijker van de tanden afgaan en langer blijven kleven.

Speelgoed om op te kauwen

Er is veel speelgoed voor je viervoeter te koop die het kauwen erop stimuleren. Door de vorm en structuur van het speelgoed wordt de plak van de tanden afgeschraapt. Een heel natuurlijke manier van tandplak verwijderen zonder dat het enige moeite kost, want wat is er nu leuker dan lekker kauwen en kluiven op je favoriete speeltje?! Let er wel op dat het speelgoed niet zo uitgekauwd hondenspeeltjes-voor-goede-tandenwordt dat er stukjes vanaf komen die opgegeten kunnen worden.

Rauwe botten

Geef nooit gekookte botten om op te knagen, want deze kunnen versplinteren en voor grote ellende zorgen in maag of darmen. Rauwe botten daarentegen zijn geweldig om de tanden schoon te krijgen. Hun natuurlijke instinct geeft ze de tijd van hun leven als ze op een rauw bot mogen kluiven. Vele hondenoren zullen de lucht ingaan als je ze roept voor zo’n traktatie!

Doekjes

Als je met een gerust hart met je vingers in de bek kunt komen, dan is een speciaal tandendoekje ook nog een optie. Je wikkelt ze om je vinger en wrijft op deze manier over het gebit. Een voordeel is dat je goed kunt voelen met je vinger waar je overheen gaat. Het doekje heeft een licht schurend effect.

Snoepjes.

Je wilt niet altijd de eventuele rommel van een rauw bot hebben en het speelgoed wordt even genegeerd. Dan is er nog de denta-stick.
Deze snoepjes zijn langwerpig en hebben de vorm van een X. De zacht wrijving bij het kauwen zorgt ervoor dat de tandaanslag minder wordt en deze snoepstaaf geeft langer kauwplezier dan een gewoon hondensnoepje. De speciale vorm komt beter langs de tanden en het tandvlees en door er langer op te kauwen,komt er extra speeksel vrij,die de aanslag en achtergebleven voedselresten doen verwijderen.

Kortom, er zijn vele mogelijkheden om je trouwe maatje een gezond gebit te laten behouden en met een frisse adem, een kwispelende staart en wapperende hondenoren van een goed hondenleven te laten genieten!

Handboek voor Honden

“Ontdek Hoe Jij Je Hond Bijna Direct Verandert In Een Lieve En Gehoorzame Hond…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *