Waarom vind mijn hond het vreselijk als ik zijn uiterlijk verzorg

Waarom vind mijn hond het vreselijk als ik zijn uiterlijk verzorg

Er zijn grofweg drie soorten reacties die een hond kan geven wanneer je zijn uiterlijk wil (laten) verzorgen. Je hond vindt het heerlijk en ervaart het als ontspannend, hij vindt het vreselijk of hij tolereert de uiterlijke verzorging.

Als honden hun verzorging lekker vinden of het wel laten gebeuren is er natuurlijk niks aan de hand, maar als ze er angstig of misschien zelfs aggressief van worden dan is dat erg vervelend. Daar wil je zo snel mogelijk iets aan veranderen. Dat is niet alleen prettiger voor de hond, maar ook voor de verzorger.

Wanneer je zelf wat gespannen bent voordat je je huisdier gaat verzorgen, dan voelt dat dier jouw spanning. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat een dier zelf ook gespannen raakt en de verzorging daardoor als vervelend gaat ervaren. Zorg er dus voor dat je zelf ontspannen bent wanneer je aan het verzorgingsritueel begint, of wanneer het tijd is om naar de trimmer te vertrekken.

Trimmer

Als je je huisdier niet zelf verzorgt, maar laat verzorgen door een trimmer dan ga je daar meestal met de auto naar toe. Als honden de rit met de auto al niet fijn vinden is de kans groot dat hij al gespannen binnen komt bij de trimmer. Dan heb je eigenlijk al te maken met een valse start. Zorg dat je huisdier autorijden associeert met iets leuks. Ga bijvoorbeeld eens een paar keer met de auto naar het bos voor een lekkere wandeling. Wagenziekte komt ook voor bij dieren. Als je het idee hebt dat jouw dier daar last van heeft, ga dan even naar de dierenarts. Die heeft wel iets tegen de misselijkheid. Als je bij de trimmer aankomt met een ontspannen dier, is de kans veel groter dat het goed gaat.

Harde of vreemde geluiden kunnen ook beangstigend zijn voor dieren. De herrie van een fohn of het geluid van nagelknippers kan ervoor zorgen dat je dier in paniek raakt. Denk eraan dat honden een veel beter gehoor hebben dan mensen, het komt bij hen echt veel harder en heftiger binnen dan bij ons. Probeer je huisdier aan dat soort geluiden te laten wennen, door bijvoorbeeld je eigen haar te fohnen waar hij bij is of door zomaar wat met de nagelknipper te spelen. Zo hoort hij het geluid zonder dat er een actie aan vast zit die naar gevonden kan worden.

Dieren hebben vaak gevoelige plekjes, plekjes waarvan ze het niet fijn vinden dat je die aanraakt. Dit zijn dan vaak de oren, de neus of de poten. Als je huisdier het niet prettig vindt om op die honden-trimmenplekken aangeraakt te worden kan dat de hele verzorging erg onaangenaam maken. Ook hier geldt weer dat je ervoor moet zorgen dat je huisdier de handeling als iets positiefs ervaart. Belangrijk is daarbij ook dat je de bepaalde plek benoemt. Zeg bijvoorbeeld oren en raak dan zacht zijn oren even aan. Geef na de aanraking direct een snoepje. Herhaal dit een paar keer tot dat je zonder problemen aan de gevoelige plekjes mag komen. Grote kans dat je huisdier de uiterlijke verzorging vanaf dat moment geen enkel probleem meer vindt.

Water

Sommige dieren hebben een hekel aan water en dan voornamelijk in hun gezicht. Een simpel washandje of gezichtsreinigingsdoekje gebruiken kan dan wonderen verrichten. Maak het washandje niet drijfnat, maar vochtig. Zo lopen er geen stralen water over het gezicht of in de ogen van je huisdier. De temperatuur van het water een klein beetje aanpassen kan ook al heel veel uitmaken. Het is even zoeken naar wat jouw huisdier een prettige temperatuur vindt, maar als je dat eenmaal weet is het een makkelijke manier om de verzorging wat aangenamer te kunnen maken.

Als laatste nog een tip voor als je naar een wat grotere trimsalon gaat met je huisdier. In grotere trimsalons zijn vaak meerdere dieren tegelijk aanwezig. Veel dieren worden nerveus van de geluiden van andere dieren. Ook kunnen ze de bench waarin ze vaak op hun beurt moeten wachten als onprettig ervaren. Kijk samen met de trimmer wat rustige momenten zijn, zodat er geen of weinig andere dieren aanwezig zijn. Zorg daarnaast dat je huisdier zo kort mogelijk hoeft te wachten, zodat de tijd die hij in de bench moet blijven tot een minimum beperkt blijft. Helpt dat niet of behoort dat bij jouw trimmer niet tot de mogelijkheden, dan is het misschien verstandig om naar een kleinere trimsalon over te stappen.

Het is zonde om onnodig stress te veroorzaken bij je geliefde huisdier en daardoor indirect bij jezelf. Met het toepassen van bovenstaande tips zou je een heel eind moeten komen. Veel succes en geniet van je mooi verzorgde huisdier!

Handboek voor Honden

“Ontdek Hoe Jij Je Hond Bijna Direct Verandert In Een Lieve En Gehoorzame Hond…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *